Welke helm voor blauw kenteken

Sinds 1 januari 2023 ben je verplicht om een goedgekeurde brommer helm te dragen als je op een bromfiets met blauw kenteken rijdt. Ook voor passagiers is de toegestane helm verplicht. Met deze helmplicht wil de overheid het aantal verkeersdoden en -gewonden onder snorfietsers en bestuurders van snorscooters omlaag brengen. De boete voor het overtreden van deze landelijke helmplicht is € 100. Zorg dus dat je de juiste helm aanschaft en draagt.

Waar moet de helm aan voldoen?

De helm voor bestuurders van een snorfiets, snorscooter moet een specifiek keurmerk hebben:

  • - ECE-22.05 of ECE-22.06 keurmerk voor een brommer/snorfiets/motorhelm/scooter helm
  • - NTA-8776-keurmerk voor een goedgekeurde speedpedelec helm (voor de elektrische fiets)

Je vindt deze keurmerken op het labeltje in je helm. Als je een helm draagt die niet voldoet aan deze richtlijnen, kun je een bekeuring van € 100 krijgen voor overtreding van de helmplicht.

De helmen met een keurmerk kun je zowel op snorfietsen met blauwe kentekenplaat als op brommers met geel kenteken dragen.

Waar moet de helm gedragen worden?

Op de weg was de helm natuurlijk al verplicht voor motoren, scooters en bromfietsen met geel kenteken. En sinds 1 januari 2023 moeten ook snorfietsers op het fietspad een helm dragen. Deze helmplicht voor snorfietsers geldt in heel Nederland.

In ons land mag je met je snorfiets of snorscooter bijna overal nog op het fietspad, omdat dit soort voertuigen maar 25 kilometer per uur mogen. Soms moeten snorfietsen of -scooters op de rijbaan rijden, bijvoorbeeld als het erg druk is op de fietspaden. Zo mag een snorfiets met blauw kenteken niet op het fietspad in bepaalde delen van Utrecht en in Amsterdam binnen de ringweg A10.

Toegestane helmen voor een blauw kenteken

Als je op je snorfiets een toegestane helm met het verplichte keurmerk draagt, verminder je de kans op (ernstig) hoofdletsel bij een ongeval. Ook voorkom je een bekeuring voor overtreding van de helmplicht.

Hier zie je een paar helmen die voldoen aan de nieuwe regel die sinds januari 2023 geldt voor snorfietsers. Met deze helmen ben je goed beschermd als je met je scooter of snorfiets op pad gaat. Neem snel een kijkje tussen onze jethelmen en Vespa helmen

                   

Voorbeelden van NIET toegestane helmen

Een echte pothelm heeft nooit een ECE-keurmerk en hiermee voldoe je dus niet aan de helmplicht. Pothelmen bieden niet genoeg veiligheid voor voertuigen op de openbare weg. Deze helmen hebben een te dunne schaal. 

Zoals je kunt zien valt de schaal van een jethelm over de oren, maar bij een pothelm is dit niet het geval. Veel pothelmen hebben wel leren oor bescherming, maar dit zorgt niet voor genoeg veiligheid. Ook hebben wij een aantal jethelmen die niet gekeurd zijn vanwege een te dunne schaal. Dit staat dan duidelijk beschreven in de product omschrijving.

Veelgestelde vragen

Mag ik ook met een pothelm rijden?

Nee, omdat pothelmen niet genoeg bescherming bieden mag je deze niet dragen op een snorscooter of snorfiets. De pothelm valt niet onder de helmen die zijn toegestaan volgens de helmplicht voor snorfietsers.

De schaal van een pothelm is te dun en biedt geen bescherming voor je oren. Uiteraard mag je deze pothelm ook niet dragen als je op een brommer met geel kenteken rijdt.

Op onze site staat bij ieder product duidelijk beschreven of deze wel of niet een ECE keurmerk heeft.

Hoe weet ik of een helm goedgekeurd is?

Een goedgekeurde helm voor snorfietsers kun je herkennen aan het label op de kinriem. Op dit label staat in een cirkel de Letter E met een nummer erachter. Dit nummer geeft aan in welk land de helm is gekeurd. Alle helmen die in de EU zijn goedgekeurd zijn geschikt voor een snorfiets. 

Hoe weet ik welke maat helm ik nodig heb?

Meet je hoofd op het breedste punt zoals afgebeeld. Dit is vaak net iets boven je oren. Hieronder staat een maattabel waarin je je maat kunt aflezen. Dit aantal centimeters komt namelijk overeen met de binnenkant van een helm.

53 – 54 cm = XS

55 – 56 cm = S

57 – 58 cm = M

59 – 60 cm = L

61 – 62 cm = XL

63 – 64 cm = XXL

Waar moet een kinderhelm aan voldoen?

De kinderhelm moet dezelfde ECE-keurmerk hebben als de helmen voor volwassenen: ECE-22.05 of ECE-22.06. Het dragen van een helm met ECE-goedkeuring is sinds begin 2023 verplicht voor kinderen die als passagier meerijden op een snorscooter of snorfiets.